el-GRen-US
Γλώσσα
Search
× Search
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκά

Βουλή των Ελλήνων
/ Κατηγορίες: Ευρωπαϊκά Έργα, Νέα

Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του εγκλήματος μίσους

Προϋπολογισμός:

ΒτΕ - Συνολικό: 26,750, Μέγιστη συμμετοχή από την EU: 21,400 (80%)

Συνολικός Π/Υ Έργου : 237,060.64, Μέγιστη συμμετοχή από την EU: 189,648.51 (80%)

Πρόσκληση: REC-RRAC-HATE-AG-2018 

Φορέας χρηματοδότησης: European Commission

Φορέας υλοποίησης: Βουλή των Ελλήνων  (ΥΕΕΠ) - Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διάρκεια: 24 μήνες

Έργο με τίτλο «Developing a comprehensive strategy against racism, intolerance and hate crime» επιδοτούμενο από την Ε.Ε στο πλαίσιο του προγράμματος REC (Rights, Equality and Citizenship) “Restricted call for proposals for public authorities on preventing and combating racism, xenophobia and other forms of intolerance, and in particular hate crime and hate speech” για Δημόσιους φορείς. 

Η ΒτΕ/ΥΕΕΠ συμμετέχει ως εταίρος μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπεύθυνος έργου) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το έργο έχει διάρκεια 2 ετών και εν συντομία στοχεύει:

•             Στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομιλίας του μίσους.

•             Στη βελτίωση της αναφοράς των εγκλημάτων μίσους, μέσω της διάδοσης των δικαιωμάτων για τα θύματα εγκλημάτων μίσους.

•             Στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

•             Στην προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων έναντι του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομιλίας του μίσους για εισαγγελείς, δημόσιους λειτουργούς και βουλευτές, καθώς και για 

               στοχοθετημένες κοινότητες.                     

•             Στην ενθάρρυνση της οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης σε στοχοθετημένες κοινότητες προς τις δικαστικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου.

•             Στην αποτελεσματική δίωξη των εγκλημάτων μίσους.

Η Βουλή των Ελλήνων θα συμμετέχει στο έργο μέσω της διοργάνωσης μίας διεθνούς ημερίδας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με το ρόλο των βουλευτών στα κοινοβούλια για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, καθώς και της ομιλίας του μίσους.

Στην ημερίδα θα μπορούν να συμμετέχουν Έλληνες βουλευτές από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και βουλευτές εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, εκπρόσωποι του Υπουργείου  Δικαιοσύνης και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, προσωπικό από την Επιστημονική Υπηρεσία της ΒτΕ και επιστήμονες-ερευνητές από θεσμικά όργανα και φορείς της Ελληνικής Πολιτείας  με συστηματική ενασχόληση για το υπό μελέτη ζήτημα, όπως το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη. Επίσης, βουλευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας – ECRI, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – JRC και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης –FRA οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα να παρέχουν τεκμηριωμένες συμβουλές σε φορείς λήψεις αποφάσεων της ΕΕ και των κρατών μελών για το προκείμενο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει αναφορά στις δράσεις και τις ενέργειες του έργου και οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές σχετικά με το ρόλο των κοινοβουλίων, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών και να ενισχυθεί η ικανότητα των βουλευτών έναντι του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομιλίας του μίσους.

Προηγούμενο άρθρο Η επιστήμη συναντά τα Κοινοβούλια / Η επιστήμη συναντά τις Περιφέρειες
Επόμενο άρθρο INTER|PARES Project
Print
8698

Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Βουλή των Ελλήνων

Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 Βουλή των Ελλήνων
Επιστροφή πάνω