“Ενίσχυση των ικανοτήτων της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.”
Προϋπολογισμός: 1.500.000 €
Πρόγραμμα χρηματοδότησης: Twinning
Πρόσκληση: SR 11 IB OT 01
Φορέας χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Φορέας υλοποίησης: ΒτΕ/ΥΕΕΠ
Διάρκεια: 22 μήνες
Περίληψη
Βελτίωση της πολιτικής, της νομοθεσίας και των διαδικασιών εφαρμογής σε κεντρικό επίπεδο. Αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας ιδιαίτερα κατά την άσκηση του αντιπροσωπευτικού της ρόλου, της νομοθετικής λειτουργίας της, ιδίως στη διαδικασία εναρμόνισης και εφαρμογή της Σερβικής νομοθεσίας με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και της εποπτείας προς την εκτελεστική εξουσία.Το Έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου 2014 και τα αποτελέσματα του έχουν τη μορφή συγκεκριμένων και απτών προτάσεων υλοποίησης προς τη διοίκηση και την ηγεσία της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.
Σκοπός
Παροχή τεχνικής βοήθειας προς τη Δημοκρατία της Σερβίας, προκειμένου η τελευταία να οργανώσει το Κοινοβούλιό της για την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αποτελέσματα
Περίπου 100 αποστολές έλαβαν χώρα στη διάρκεια υλοποίησης του Έργου. Από αυτές, περίπου οι 50 είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα (λ.χ. σεμινάρια, επισκέψεις σε άλλα Κοινοβούλια), σχεδόν 40 αφιερώθηκαν στην ανάλυση της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης και στην αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της λειτουργίας της, και 10 ήταν για τη διοίκηση του Έργου και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επτά (7) επισκέψεις Σερβικών Αντιπροσωπειών σε άλλα Κοινοβούλια. Πέντε (5) από αυτές έγιναν στη Βουλή των Ελλήνων, μια (1) στη Σουηδική Βουλή (Riksdag) και μια (1) στην Εθνοσυνέλευση της Σλοβακίας. Στο Έργο συμμετείχαν πάνω από 100 Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και πάνω από 50 στελέχη της Βουλής των Ελλήνων και στελέχη Κοινοβουλίων άλλων κρατών-μελών της ΕΕ ή χωρών υπό ένταξη (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία και Μαυροβούνιο), ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων. Η Βουλή των Ελλήνων/ΥΕΕΠ συνεργάστηκε με τα 3 Κέντρα Δημοσίου Δικαίου της Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου (CECL, EPLO, CIEEL). Έμπειρα στελέχη από το σύνολο των βασικών υπηρεσιών της Βουλής (Επιστημονική Υπηρεσία, Διεθνείς Σχέσεις, Διοικητική Υποστήριξη, Νομοθετικό Έργο, Κανάλι της Βουλής, ΥΕΕΠ) συμμετείχαν στο Έργο Twinning. Σε επιλεγμένες δράσεις του Έργου προσέφερε πολιτική υποστήριξη για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στη Σερβική Εθνοσυνέλευση. Συγκεκριμένα:
- Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των εσωτερικών λειτουργιών της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, προκειμένου να ενισχυθεί η νομοθετική διαδικασία και οι πολιτικές που συμβάλλουν στην αποδοτική εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας κατά τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ενίσχυση των διαδικασιών αλληλεπίδρασης του Κοινοβουλίου με την Κυβέρνηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία.
- Εφαρμόστηκαν νέα εργαλεία επικοινωνίας όπως η κοινή πλατφόρμα εργασίας των εμπειρογνωμόνων του έργου όπου όλα τα παραδοτέα, οι συζητήσεις, οι αποστολές, τα σχόλια και το ημερολόγιο του έργου είναι διαθέσιμα on line. Εργαλεία πληροφορικής όπως η πλατφόρμα διαχείρισης εγγράφων OPEN KM είναι διαθέσιμα στη Σερβική πλευρά για τις ανάγκες της επιστημονικής υπηρεσίας της. Τέλος τα περισσότερα έγγραφα είναι μεταφρασμένα στα σερβικά.
Το Έργο απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια κατά τις ανεξάρτητες κρίσεις που διενεργούνται για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
7955