el-GRen-US
Γλώσσα
Search
× Search
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Ευρωπαϊκά

Βουλή των Ελλήνων

"Περαιτέρω ενίσχυση του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής της ένταξης (Κοινοβούλιο Αλβανίας)"

Το παρόν έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προϋπολογισμός του έργου: 500.000€

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτή τη δημοσίευση δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημιουργήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Εταίροι του έργου Twinning:  

Βουλή των Ελλήνων, Ιταλικό Κοινοβούλιο, Ιταλική Γερουσία, Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Διάρκεια του έργου:

Μάϊος 2017 – Μάϊος 2018

Υπεύθυνοι έργου: Βασίλειος Σβολόπουλος - Δημήτριος Παπαδημητρόπουλος

Λαμβάνοντας υπόψη τις ευρείες θεσμικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Αλβανία στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επιπλέον βοήθεια προς υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην περεταίρω ενίσχυση των κυβερνητικών οργανισμών της Αλβανίας.

Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, ως το ανώτατο νομοθετικό και αντιπροσωπευτικό θεσμικό όργανο στη Δημοκρατία της Αλβανίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προ-ενταξιακή πορεία της χώρας. Το συγκεκριμένο έργο , το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό να ενισχύσει τις δυνατότητες του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ως προς την αποτελεσματική παρακολούθηση του νομοθετικού του έργου και την εναρμόνιση αυτού με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και ως προς τις διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή ένταξη.

Βασικός στόχος

Το έργο έχει σαν στόχο να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την υπευθυνότητα και την διαφάνεια του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στον δρόμο προς την ενταξιακή πορεία της χώρας. Επιπλέον, στοχεύει στο να βελτιώσει την ρυθμιστική λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ώστε να ενισχύσει αποτελεσματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθεροποίησης  και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας καθώς και τις διαδικασίες ένταξης της τελευταίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πυλώνες του έργου

1. Βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας και των εργασιακών μεθόδων του Αλβανικού Κοινοβουλίου για πιο αποτελεσματική διαδικασία εναρμόνισης της νομοθεσίας με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε σχέση με τη δραστηριότητα των κυβερνητικών και των ανεξάρτητων θεσμών.

3. Ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

4. Ενίσχυση της διαφάνειας και των διοικητικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου.

Υλοποίηση

Για την επίτευξη των στόχων του έργου τουλάχιστον 40 εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία) με τη συνδρομή του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας θα οργανώσουν σειρά εργαστηρίων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.

Οι δραστηριότητες του έργου θα στοχεύουν στη  μεταφορά βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ, πολύτιμων εμπειριών και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας μεταξύ των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης και των Ανεξάρτητων Κρατικών Θεσμών της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Ο μηχανισμός προ-ενταξιακής βοήθειας (IPA)

Ο μηχανισμός προ-ενταξιακής βοήθειας, παρέχει βοήθεια σε χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία  ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κονδύλια του μηχανισμού αυτού, βοηθούν τους δικαιούχους να εφαρμόσουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προετοιμάζοντάς τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να παρέχουν στους πολίτες τους καλύτερες ευκαιρίες και να επιτρέπουν την ανάπτυξη προτύπων ίδιων με εκείνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η προ-ενταξιακή βοήθεια στηρίζει τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης των υποψήφιων και των δυνητικών υποψηφίων χωρών, σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις υπάρχουσες διαδικασίες τους, με αποτέλεσμα την προοδευτική και θετική ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Προγράμματα Twinning

Τα προγράμματα Twinning είναι ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων οργανισμών των κρατών μελών της ΕΕ και των δικαιούχων χωρών. Στις χώρες όπου εφαρμόζεται ο μηχανισμός προ-ενταξιακής βοήθειας (IPA), τα προγράμματα Twinning αποσκοπούν στην παροχή υποστήριξης στη μεταφορά, εφαρμογή και επιβολή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό κεκτημένο). Αποσκοπούν επίσης στη μεταφορά των ορθών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δικαιούχους δημόσιους οργανισμούς και στην προώθηση μακροπρόθεσμων σχέσεων μεταξύ των εταίρων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Επόμενο άρθρο + Spaces (Policy Simulation in Virtual Spaces) Προσομοίωση Πολιτικής σε Εικονικό Ψηφιακό Περιβάλλον
Print
9479

Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Βουλή των Ελλήνων

Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 Βουλή των Ελλήνων
Επιστροφή πάνω