Έργο LEX-IS
“Διευκόλυνση της συμμετοχής της νεολαίας στη δημόσια συζήτηση της νομοθεσίας μεταξύ των Κοινοβουλίων, των πολιτών και των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 18 μήνες (6/2007- 12/2008)
Προϋπολογισμός: 31.119,00 ΕΥΡΩ
Το έργο αναφέρεται στη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας στα εθνικά Κοινοβούλια μέσω της ενίσχυσης της δημόσιας συμμετοχής στα προπαρασκευαστικά στάδια με τη χρήση των εργαλείων και των μεθοδολογιών της τεχνολογίας πληροφοριών στα πλαίσια της πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ηλε-συμμετοχή 2006 (e-participation), η οποία αποσκοπεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών ώστε να βελτιωθεί η νομοθετική διαδικασία και η διαδικασία λήψης αποφάσεων, και να ενισχυθεί η συμμετοχή του κοινού σε αυτές τις διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων της διοίκησης.
Στόχοι είναι:
· Η δυνατότητα να διερευνηθούν και να αποτυπωθούν οι νομοθετικές δομές και τα στοιχεία τους (σχέδια νόμου, νομικά συστατικά, νομικά έγγραφα, υποστηρικτικές πληροφορίες) στα πολλαπλά επίπεδα αποδόμησης της πληροφορίας, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου των νομικών μεταδεδομένων των κοινοβουλίων.
· Η δυνατότητα να αντιμετωπισθεί η δομή επιχειρηματολογίας ενός νόμου που είναι σε σχηματισμό, χρησιμοποιώντας εννοιολογικές τεχνικές οπτικοποίησης (visualization) των επιχειρημάτων αυτών.
· Η δυνατότητα να εκφραστούν οι απόψεις γύρω από τα νομικά συστατικά, τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται από τα συμμετέχοντα μέρη, ή τις απόψεις άλλων συμβαλλόμενων μερών, με έναν δομημένο τρόπο (structured forum) που προωθεί τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, βασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή βασισμένη στο διαδίκτυο για τη συνεργασία που απαιτείται για τη δημόσια πολιτική και τη λήψη αποφάσεων στα εθνικά Κοινοβούλια, καθώς επίσης και τη δημιουργία, και τη χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων του με τη γνώση νομοθεσίας. Το προτεινόμενο σύστημα επιτρέπει τη διανεμημένη (σύγχρονη ή ασύγχρονη) συνεργασία μεταξύ των ιθυνόντων (κοινοβουλευτικοί) αφ' ενός και των ΜΚΟ, των πολιτών, και των επιχειρήσεων αφ' ενός, που παρέχουν μια σειρά διοικητικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων επιχειρηματολογίας, λήψης αποφάσεων και γνώσης. Επιπλέον, το έργο προωθεί τη συμμετοχή της νεολαίας στη διαδικασία νομοθεσίας (legislation formation), με την συμμετοχή τους μέσω της τεχνολογίας πληροφοριών
· Δεσμεύοντας ΜΚΟ, πολίτες, επιχειρήσεις και ειδικά νεώτερους πολίτες σε απευθείας σύνδεση γεφυρώνοντας το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πολιτών και του κράτους, που αντιπροσωπεύεται από τα εθνικά Κοινοβούλια.
· Προωθώντας την ηλε-συμμετοχή με τις εθνικές πολιτικές υποθέσεις, χωρίς απαίτηση οποιωνδήποτε ειδικών γνώσεων.
· Οι κοινοβουλευτικοί μπορούν να αναλύσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναθεωρήσουν τη δημόσια υποστήριξη κάθε περίπτωσης και
ίσως να αναθεωρήσουν ή να αλλάξουν την αιτιολόγησή του για να καταστήσουν την πολιτική πιο υποκείμενη στη δημόσια υποστήριξη.
· Στρατολογώντας τους συμμετέχοντες, είτε άτομα είτε οργανώσεις (ΜΚΟ), τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την εμπειρία τους
Φάση 1η: Αποσαφήνιση Στόχων
Φάση 2η: Δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας
Φάση 3η: Πιλοτική Εφαρμογή και Αξιολόγηση
Φάση 4η: Διασπορά Αποτελεσμάτων
ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
Μετά από συντονισμένες ενέργειες των συμμετεχόντων του έργου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας της Πληροφορίας), η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων ως εταίρου της κοινοπραξίας που αποτελείται από:
ATC (εταιρία πληροφορικής), Διαχειριστής του έργου και Συντονιστής, Υλοποίηση της Πλατφόρμας του LEX-IS
ΕΜΠ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), Μοντελοποίηση, Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Πιλοτικών Εφαρμογών
Παν. Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων), Αξιολόγηση Συστήματος Πιλοτικών Πλατφορμών
Κοινοβούλιo Αυστρίας ως χρήστης
Πανεπιστήμιο Koblenz- Landau, Γερμανία, Αξιοποίηση Αποτελεσμάτων και Διάχυση
Πανεπιστήμιο Kaunas, Λιθουανία, Μοντελοποίηση Νομοθετικών Διαδικασιών
και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, με την καταγραφή των νομοθετικών διαδικασιών των Κοινοβουλίων που συμμετέχουν, μεταξύ αυτών και του Ελληνικού.
Η Βουλή των Ελλήνων συμμετείχε ενεργά στην λεπτομερή αποτύπωση των νομοθετικών διαδικασιών της ώστε να διαμορφωθούν τα παραδοτέα του έργου.
Μετά την έγκαιρη αποπεράτωση της 1ης φάσης του έργου στις αρχές του 2008, τη δοκιμασία των τεχνολογικών εφαρμογών του pilot web platform, την κατανόηση μεταξύ των εταίρων του έργου της ιδιαιτερότητας των διαδικασιών της ΒτΕ, επιλέχθηκε από τη ΒτΕ η καταλληλότερη πιλοτική εφαρμογή ηλε-συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να εφαρμοσθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ΥΕΕΠ σε συνεργασία με μια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής επέλεξε το Νομοσχέδιο εκείνο που θα εφαρμοσθεί η πιλοτική εφαρμογή. Η προετοιμασία Επιλογής από τη Βουλή της καταλληλότερης πιλοτικής εφαρμογής που θα εφαρμοσθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2008. Το Νομοσχέδιο που επιλέχθηκε ήταν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
‘Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις’ , του οποίου τα στοιχεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΒτΕ. Υπεύθυνος εισηγητής ήταν η κ. Α. Παπακώστα.
Η εμπλοκή στη συνέχεια του έργου περιλάμβανε:
- Συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού στην ειδική ιστοσελίδα πιλοτικών εφαρμογών του έργου, παροχή διευκρινήσεων, σχολιασμός και διαμόρφωση τελικών κειμένων
- Οπτικοποίηση δεδομένων και διαμόρφωση του πλαισίου διαλόγου
- Συμμετοχή στην πιλοτική φάση του της τεχνολογικής πλατφόρμας του έργου (χρήση και αξιολόγηση της πλατφόρμας του έργου) μέσα στον Νοέμβριο 2008 μέχρι το τέλος του έργου (Δεκέμβριος 2008)
- Συγκέντρωση αποτελεσμάτων
- Συμμετοχή στις δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου με τη διοργάνωση σχετικού workshop
- Συμμετοχή στις συναντήσεις του έργου με τους υπόλοιπους partners στην Ελλάδα
- Μελέτη αξιοποίησης αποτελεσμάτων του και διάχυση αυτών
Η πιλοτική εφαρμογή
Το Δομημένο Forum (Forum) είναι ένα εργαλείο οργανωμένου και αποτελεσματικού ηλεκτρονικού διαλόγου. Δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εισάγει συγκεκριμένους τύπους απόψεων (Posting) στον ηλεκτρονικό διάλογο, όπως προβλήματα-θέματα προς αντιμετώπιση (Issues), πιθανές εναλλακτικές λύσεις (Alternative Solutions), πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα (Advantages-Disadvantages) μίας λύσης που ο ίδιος ή ένας άλλος χρήστης έχει εισάγει. Σε αυτό το πλαίσιο, το LEX-IS εφαρμόζει πιλοτικά δύο διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικού δομημένου διαλόγου.
Συγκεκριμένα:
To Δομημένο Forum I επικεντρώνεται στην διατύπωση των θεμάτων ενός νομοσχεδίου προς συ- ζήτηση (Κey Ιssue). Ένα νομοσχέδιο μπορεί να έχει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις/θέσεις (Alternatives). Μια πρόταση/θέση με την σειρά της μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα επιχειρήματα τα οποία την ενισχύουν (Pro_Arguments) ή την αναιρούν (Con_Arguments) καθώς και επιμέρους σχόλια (Comments).
Το Δομημένο Forum II επικεντρώνεται στη διαμόρφωση συγκεκριμένων Ερωτημάτων (Questions) όπου αφορούν το νομοσχέδιο προς συζήτηση. Ένα ερώτημα με τη σειρά του μπορεί να έχει μία ή περισσότερες απαντήσεις (Answers) ή εναλλακτικά σχόλια (Comments).
Δια μέσου αυτής της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας ερωτήσεων/απαντήσεων, οι εμπλεκόμενοι διαμορφώνουν καλύτερη άποψη για το πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις. Ανταλλάσουν απόψεις, ιδέες, διευκολύνεται η εκμαίευση ρητής και άρρητης γνώσης, και διαμορφώνεται το πρόβλημα από όλες τις πλευρές έτσι ώστε κάθε πιθανή πρόταση να είναι και πιθανή λύση του προβλήματος.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ:
Μετά τη διασπορά των αποτελεσμάτων και την ενεργή συμμετοχή των νέων πολιτών στη διαδικασία παραγωγής νομοθετικού έργου σε πιλοτική εφαρμογή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεσή του οπτικοποιημένες τις διαδικασίες αυτές, καθώς και την τεχνολογική πλατφόρμα για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η χρήση της πλατφόρμας αυτής είναι στη διακριτική ευχέρεια του Κοινοβουλίου στα τέλη του 2008. Το έργο περιγράφεται αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του www.lex-is.eu όπου αναφέρονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του.
4269